+387 36 577 407 | info@ledmostar.ba

Čišćenje i održavanje klima uređaja

Klima uređaji su jako bitan dio prostora u kojem boravimo, te ih je iz tog razloga jako bitno redovno održavati i čistiti, baš kao i ostatak našeg životnog prostora. Redovno i ispravno održavani i čišćenji klima uređaji će funkcionisati pravilno duže vrijeme od onih koji nisu, a boravak u prostorijama sa čistim klima uređajem će svakako biti dosta ugodniji od alternative.

Provjeru tehničke ispravnosti uređaja, te eventualnu popravu, može vršiti samo osoba koja je stručno obučena za održavanje istih. Ne preoporučuje se samostalno servisiranje uređaja, jer je za uspješno izvođenje servisa potrebno, pored dubokog poznavanja načian funkcioniranja rashlanog sklopa i njegove strukture, potrebo i posjedovanje specijalizovanih alata i uređaja.

Čišćenje klime se može podijeliti u dvije vrse; površinsko i dubinsko čišćenje.

Površinsko čišćenej se obavlja u intervalu od 4-6 sedmica od strane vlasni uređaja, a ovaj proces obuhvata vađenje filtera zraka iz unutrašnje jedinice uređaja te njihovog čišćenja čistom vodom. Tokom ovog procesa ne smiju se koristiti četke ili komercijalni proizvodi za čišćenje, jer oni mogu proizvesti dugotrajna oštećenja na samim filterima.

Dubinsko čišćenje, koje obuhvata rastavljanje unutrašnje jedinice klima uređaja, te pranja i dezinfekcije isparivača, oklopa i kanala odvoda kondenzata se obavlja od strane osobe kvalifikovane za servisiranje klima uređaja. Interval u kojem je preporučeno obavljati ovaj tip čišćenja je između 8 i 12 mjeseci.

Pročitano 3145 puta