+387 36 577 407 | info@ledmostar.ba

Odabir klima uređaja

Pri odabiru klima uređaja moramo uzeti u obzir više faktora koji utiču na njegov ispravan odabir. Prioritet pri odabiru odgovarajućeg klima uređaja za Vaš prostor je omjer snage i učinkovitosti. Dakle, što je taj omjer bolji - odnosno što je uređaj bolje odabran - to će Vaš prostor biti bolje rashlađen ili zagrijan uz minimalne troškove.Pri odabiru klima uređaja koji će se koristiti i za grijanje potrebno je uzeti jači uređaj (za oko 30% ) nego što nam je potreban u hlađenju.

Klasični klima uređaji ne mogu kvalitetno zagrijati prostor kada je vanjska temperatura oko ili ispod nule. Pri niskim vanjskim temperaturama klasični klima uređaji stalno rade jer ne mogu postići zadanu temperaturu trošeći pri tom električnu energiju bez učinka grijanja. Ovi uređaji su preporučeni za one prostorije kojima je prioritet hlađenje a koristit će se za grijanje u prelaznim periodima proljeće-jesen.

Ako trebate uređaj koji ćete koristiti kako za hlađenje tako i za grijanje potrebno je uzeti jači klima uređaj po mogućnosti inverter koji radi do -15oC vanjske temperature trošeći pri tom i do 30% manje električne energije nego standardni uređaji.

Prilikom izbora klima uređaja, treba uzeti u obzir i oblik prostorije. Potrebno je razmotriti oblik objekta koji se klimatizira - npr. u stanu s mnogo soba neće biti moguće klimatizirati cijeli stan jednim uređajem već samo jednu ili eventualno dvije sobe, dok će u manjem poslovnom prostoru koji nema previše zidova jedan uređaj biti dovoljan.

Pri odabiru se uzima u obzir površina stakalenih stijena (≈70W/m2), površina vanjskih zidova prostora, visina prostorija kao i materijal korišten pri izradi i izolaciji.

Ukoliko je i frekvencija otvaranja vrata veća, biti će potrebno jačim uređajem smanjiti vrijeme ponovnog hlađenja odnosno grijanja prostora nakon zatvaranja vrata.

Svaki čovjek u prostoriji isijava određenu toplinu (≈100W) pa se uzima u obzir broj ljudi koji će boraviti u prostoriji. Poslovne prostore s mnogo prisutnih osoba biti će potrebno klimatizirati uređajem jačim od onoga što zahtjeva veličina.

Osim navedenog u obzir se uzimaju i objekti koji isijavaju toplinsku energiju (rasvjeta, računala, televizori, rashladni uređaji, ...) a nalaze se u prostoriji koju se namjerava klimatizirati.

Pročitano 3393 puta